Observaties

04/11/22

Vanochtend naar Delleboersterheide. De adulte klapekster is nog aanwezig. Vangt in een half uur tijd 7 sprinkhanen, waarvan 5 worden bewaard in jonge opslag en twee opgegeten uit linkerpoot. Alle sprinkhanen worden gevangen op een pas gemaaid veld.

03/11/22

Een dagelijkse check op waarneming.nl. Er staat een melding van een klapekster op Schoapedobbe. Ik kijk naar de foto’s in de verwachting dat het om ZUVI gaat maar ik zie op de foto’s een klapekster die lijkt op LODI. De melding is van 2 november. Ik besluit een kijkje te nemen, maar zie en vind de mogelijke LODI en ook ZUVI niet. Ik krijg vanuit het veld telefoon van KJ dat er een klapekster op Delleboersterheide zit. Mijn vermoeden is meteen dat het dezelfde klapekster moet zijn. Er is ooit eerder een uitwisseling van YYmR geweest tussen de Schaopedobbe en Delleboersterheide (Afstand 12,4 km). De klapekster lijkt erg op LODI, maar twijfel op basis van zijn buitenste staartveren. Hij vangt mestkevers en ook een libel.

Aekingerzand: YRmR opgezocht. Niet gevonden.

02/11/22

Krijg een app van SW met speld: ‘geringde klapekster maar kwijt door de wind’. Zou dat YRmR zijn?

01/11/22

Aekingerzand: In twee uren, 7 sport-pleziervliegtuigen (met luid motorische klanken) over het gebied. m(Y)LO lijkt minder bang dan gisteren, maar toont wel extra alertheid.

Twee maal loopt een wandelaar langs een krentenboom waar m(Y)LO in top zit (10 meter hoog boom plus heuvel). Tweemaal vliegt ze weg.

31/10/22

Aekingerzand: m(Y)LO toont haar aanwezigheid met 1x de ‘prriiihh’ roep. Ze vangt een mestkever spec. vanaf de grond en vliegt ermee naar de top van een eik. Pakt de kever met de rechterpoot uit de snavel en eet uit de poot. Eerste eet-poot waarneming van m(Y)LO.

Het is zondag. Het zand wordt druk bezocht door wandelaars (met honden). m(Y)LO lijkt niet echt onder de indruk van de bezoekers. Ze zit veelal hoog in bomen(min. 15 meter hoog). Als wandelaars passeren blijft ze gewoon zitten. Er vliegen ook geregeld sport-pleziervluigtuigen over het gebied. Daar ze lijkt meer van onder de indruk. Een paar keer zakt ze lager in de boom als de vliegtuigen over haar heen vliegen.

m(Y)LO vangt een grote sabelsprinkhaan en klemt het hoog in de berk

Hoekenbrink: mYYL vliegt naar een grove dennenstaak die centraal op de heide staat. Zit voor een paar minuten in de top van de boom. Vliegt vervolgens twee meter naar beneden, naar een zijtak, waar een muis hangt. Een opgeslagen ochtendmaaltijd van een dag eerder? De onthoofde muis wordt in één hap naar binnen gewerkt.

Kreeg een email van een Noord-Duitse ecoloog HL die klapeksters individueel herkenbaar willen maken met kleurringen. Hij oppert het idee om klapeksters te vangen met een mistnet met daarbij een opstelling met een opgezette kerkuil. Ze hebben éénmaal een klapekster, tijdens de winterperiode, een kerkuil zien aanvallen. Heb ooit eens iets gelezen dat klapeksters sterk kunnen reageren op gele uilenogen.

28/10/22

Schaopedobbe: ZUVI zit op hoogste top van de grootste eik. Een grote bonte specht zit twee meter naast hem. ZUVI maakt twee korte vluchten boven de specht en maakt er een klapperend geluid bij.

ZUVI vangt een wesp. Met de snavel draait ze het lijf om. Vanwege de angel?

Er zit een vrouw torenvalk in hetzelfde territorium als ZUVI. De rest van de dag zit hij ergens anders.

27/10/22

Aekingerzand: mYLO is weer terug. Mist gele ring waardoor ik haar (ik vermoed steeds sterker dat het een vrouw is)m(Y)LO ga noemen.

Ze zit graag in de toppen van de grote eiken of in een dode grove den. Ze zakt vanuit de top een meter naar beneden in de dode grove den. m(Y)LO drukt zich horizontaal tegen de tak. Er is iets gaande. Het appelleert voor mij dat er boven haar iets gaande is. Ik kijk met de kijker in een loodrechte lijn boven haar en zie een vrouw sperwer cirkelen. Sperwer vliegt verder, m(Y)LO weer richting de top.

LODI is in geen velden of wegen te bekennen…

Hoekenbrink: mYYL I weer terug op zelfde stek als vorig jaar. Toont een kleine inham in zijn rechtermasker.

Schaopedobbe: vroeg in de ochtend, zon net op. ZUVI zingt vanuit de hoogste eik in het gebied. Deze eik wordt regelmatig bezocht, ook gisteren en ook door voorgangers. Het is de boom waar klapeksters, vooral bij zonsopkomst en zonsondergang, zingen. ZUVI flappert met beide vleugels (als een bedelend jong) in snel tempo op en neer tijdens het zingen.

26/10/22

Krijg een app van SW: ‘2 vechtende klapeksters, mYLO en andere kwijt. Eén daarvan is mYLO’. Andere mogelijk LODI?

25/10/22

Schaopedobbe: Een jong mannetje aanwezig en zingt veelvuldig. Ik noem hem ZUVI. Vangt mestkever spec., brengt het naar linkerpoot en eet uit de poot. Vangt hoornaar, brengt het tweemaal via snavel naar rechterpoot en weer terug, ontleedt de prooi en eet uit poot. Vangt wesp of zweefvlieg in een korte vlucht, heeft de prooi plm. 20 sec in zijn bek en brengt het naar linkerpoot en eet uit poot. Vangt libel uit de lucht en brengt het naar linkerpoot en eet uit poot. Vangt mestkever spec. en brengt het naar linkerpoot en eet uit poot. Vangt mestkever spec. Brengt de kever 2x naar rechterpoot en 2x naar linkerpoot. Mestkever uit de lucht gevangen en wordt tweemaal met rechterpoot vastgehouden. Vangt libel, kort in linkerpoot

Staat een man midden op de heide handelingen uit te voeren. ZUVI vliegt richting de man en gaat in de top van een boom zitten die vlak bij de man staat. Blijft een tijdje zitten. Vliegt na 5 minuten weer verder.

Hangt een witte veer in de top van een berk. ZUVI verplaatst zich naar de tak waar de veer hangt. Voelt even met zijn snavel tegen de veer en keert weer terug naar top van de berk.

19/10/22

Aekingerzand: Een adulte man zingt. Ik noem hem LODI. Toont een niet al te volle spiegel op zijn vleugel. Vangt een veldmuis en klemt het even kort onder zijn rechterpoot en brengt het weg in een grove dennen dode takkenbos. Vangt libel en eet het in 1x op. Vliegt vanuit top van een eik twee meter naar beneden in de boom, een groep vinken vliegen rondom de top va de eik. LODI vliegt uit de boom en achtervolgt één vink. Ik raak ze beide kwijt en uit het zicht.

7/10/22

Adderveen: YONI weer terug op zelfde stek als vorig jaar. Zag al een melding bij Ganzenpoel staan op waarneming.nl. YONI vangt vanaf een jonge grove den een dwergmuis en vliegt ermee naar een dode berk.

Een jonge levendbarende hagedis (kop staart:146 cm) gespietst aan een fonduevork (zwaar verroest) die ik in 2016 aan een tak heb geïnstalleerd.